Utvärdering!
1. Har du fått användning av vår blogg?
2. Tycker du att du har ett behov av en sån här sida, med billiga och enkla recept?
3. Vad kan förbättras?
4. Är recepten tydliga?
5. Övrigt.
Tack så jättemycket!
/ Ulrika, Sophie, Julia och Kim
Spaghetti med räkor, vitlök och tomat
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Pris: 65 kr (ca 12 kr/portion)
Du behöver:
400 g spaghetti
4 st vitlöksklyftor
5 msk olja
1 röd chili (5 kr)
12 st körsbärstomater (10 kr)
400 g skalade räkor (50 kr)
salt och peppar
1 ciron
Gör såhär:
Koka spaghettin. Skala, hacka och fräs vitlöken i oljan tills den blir mjuk.
Kärna ur chilin, hacka och fräs tillsammans med vitlöken i ytterliggare en minut. Lägg i tomaterna, och koka ihop tills hälften av vätskan försvunnit.
Vänd ner pastan i stekpannan och låt de bli varmt. Vänd sedan ner spenaten och räkorna, låt räkorna dock bara bli varma, kokar du dem för länge blir dom sega.
Smaka av med salt och peppar, pressa över lite citron. Servera.
/Ulrika
Lax med potatis och dillsås
Superenkelt men känns lite lyxigare än den vanliga vardagsmaten.
Tid: ca.20 min
Pris: 36 kr /person
Antal: 2port.
Ingridienser:
2 bitar fryst lax (63 kr)
4 potatisar (ca 10 kr)
salt och peppar
Sås:
3 dl gräddfil
3 msk finhackad gräslök
Gör så här:
Skala potatisen och börja koka. Under tiden förberedder du laxen genom att lägga upp bitarna i en ugnsfastform. Krydda med salt och peppar. Ställ in ugnen på 225 grader och sätt in laxen i ungefär 12 min.
Såsen:
Blanda gräddfilen med gräslöken och ställ in i kylen ett litet tag, t.ex. medan laxen och potatisen är inne i ugnen/kastrullen.
Servera laxen med potatis och sås vid sidan om. Gör även en grönsallad om du känner för det.
Formlös tomatpaj
Portioner: 6 bitar
Tid: 40 min
Pris: 65-75 kr
1 färdigkavlad kyld smördeg
12–15 cocktailtomater
1 burk kesella (10 proc fett, 2,5 dl)
1 äggula
1/2 dl riven parmesanost
1/2 tsk salt
lite peppar, gärna kajenn
1/2 dl hackad basilika + några
hela blad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Kvarta tomaterna och strö lite salt över. Lägg dem i en sil över en bunke och låt saltet dra ur vätska i 15–30 minuter.
Skär den färdigkavlade rektangulära smördegen så att du får en fyrkantig bit, runda av hörnorna med kniv.
Använd bakpapperet i förpackningen eller lägg degen på ett nytt ark på en ugnsplåt.
Rör ihop kesella med ägg, parmesanost, salt, peppar och basilika. Lägg blandningen mitt på smördegsrundeln men lämna fem centimeter fritt runt om.
Fördela tomaterna över fyllningen. Vik in ytterkanten av degen mot fyllningen, nyp ihop och vecka så att det bildas en kant runt om.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills smördegskanten har fått fin färg och fyllningen har satt sig.
Garnera pajen med små basilikablad.
/Sophie
Rårakor med jordärtskocka
Recept.nu levererar som alltid och dessa godingar är inget undantag. Både enkla att tillaga och gudomligt goda! Servera gärna med lingonsylt eller stekt bacon, alternativt kaviar, gräddfil eller gräslök..
Portioner: 2
Tid: 25 min
Pris: ca 60 kr
Du behöver:
1 st liten lök
700 g jordärtskockor, skrubbade
2 stora ägg
1 dl mjöl
1 msk lönnsirap
1,5 tsk salt
1 nypa cayenne
0,5 dl vegetabilisk olja
1 msk smör
Gör så här
1. Skala och hacka löken och riv jordärtskockorna grovt, lägg i en skål. Vispa upp äggen och blanda ner dem i skålen. Rör ned mjölet och tillsätt lönnsirap. Krydda med salt och cayenne.
2. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Forma och stek rårakorna på låg- eller medelvärme gyllenbruna cirka 5 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett fat med en kökshandduk så att de får rinna av. Servera varma.
//Kim
Pasta med bacon/ost sås
Den här rätten har jag fått lagad till mig ända sen jag var liten och den slår aldrig fel! Mätt som en plätt blir man på köpet också :)
Portioner: 2
Tid: 20 min
Pris: 20 kr
Du behöver:
1 pkt bacon
5 dl snäckpasta
3 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
2 krm svartpeppar
2 krm salt
Redning:
1 msk mjöl
3 msk mjölk
Gör såhär:
1. Koka upp ca 2 liter vatten med salt i
2. Skär baconet i små tärningar och stek på medelvärme
3. Lägg i pastan och koka i ca 10 min, eller enligt förp.
3. Lägg över baconet i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädden under medelvärme, tillsätt även den rivna osten
4. Rör ihop redningen och häll i när bacon/ost-såsen börjar koka upp
5. Krydda med svartpeppar
Klart att avnjutas!
Tips! Servera gärna kokta ärtor till!
//Kim
Sparris soppa
Portioner: 6
Tid: 25 minuter
Pris: ca 60 kr (10 kr/portion)
Du behöver:
500 gram grön sparris (50 kr)
5 st schalottenlökar (7 kr)
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbujong
1 dl vittvin
salt och peppar
Gör såhär:
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet, buljongen och grädden och koka upp.
Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.
Klart!
/Ulrika
Varm Avoccado soppa
Portioner: ca 2
Tid: 15 min
Pris: 35kr
Ingredienser:
1 liten gul löl
1 msk olja
7 dl vatten
2 msk kycklingfond/buljong
1 dl creme fraiche (10kr)
3 avokado (25kr)
1 msk limejuice (5kr)
1 tsk salt
2 krm peppar
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i oljan i en stor kastrull. Häll på vattnet, fonden och creme fraichen och låt koka upp.
- Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna, skär i mindre bitar. Blanda ner i soppan och mixa den slät med stavmixer lr matberedare.
- Tillsät limejuicen, saltet och pepparen och smaka av. Käka me en smörgås. Bon apetit!
/Sophie
Pyttipanna
Tid: 15-20 minuter
Pris: Beror på om man har nåt kött hemma, men cirka 30 kr/person, om du köper kött.
Du behöver:
Kött (korv, kyckling, fläsk, nöt)
Potatis
Gul lök
(Svamp, rotfrukter, morötter)
Ägg
Skivade rödbetor
Gör såhär:
Skala och hacka löken. Fräs tillsammans med tärnad potatis. Det gör ingenting om potatisen redan är kokad (om den blivit över från en annan middag).
Tärna sedan det kött du har, och stek tillsammans med det andra.
Salta och peppra sedan ordentligt.
Stek sedan ägg och servera med pyttipannan och skivade rödbetor.
Jag skriver inte hur mycket av allt ni behöver, eftersom det beror lite på vad du har, men vanligtvis ska det vara mer potatis än kött, men gör som ni vill!
Har man kan man även ha i morötter och andra rotfrukter i, eller svamp. Rotfrukterna har du då i samtidigt som potatisen.
/Ulrika
Toast
Portioner: 1
Tid: 10 minuter
Du behöver:
2-4 brödskivor
Smör/bergott
Ost
Skinka
Tomat
Pesto
Gör såhär:
Egentligen kan man ju ha på precis vad som helst, men just nu tycker jag att det här är det godaste. Då brer du bara smör och pesto, lägger en skiva tomat, lite ost och skinka, på med den andra brödskivan, och sen in i smörgåsgrillen. Man kan också ha senap istället för pesto. Taco-sås och jalapenjo är också gått att ha tillsammans med lite ost. Ja, som sagt, ta vad som helst! Men bre lite smör på utsidan av brödet också, så blir det krispigare.
Har man inte någon smörgåsgrill kan man värma dem i stekpannan, men då tycker jag det blir bäst om man trycker med nått på, medans den ligger i stekpannan.
Smaklig måltid!
/ Ulrika
CurryKyckling
Portioner: 2st
Tid: 20
Pris: 45kr/pers
Ingredienser:
- 2 st kycklingfiléer (ca 40kr)
- smör
- 2 tsk curry
- salt
- Svartpeppar
- 1 st röd paprika (5kr)
- ev. 1 pkt (140 g) bacon (15kr)
- 2 dl crème fraiche (10kr)
- ev. jordnötter
Strimla kycklingen.
Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i kycklingen och strö över curry. Salta och peppra.
Strimla paprikan och eventuellt bacon och låt steka tillsammans med kycklingen.
Rör sist ner crème fraiche och låt allt koka 1-2 min. Smaka av med curry och salt så att du får önskad smak.
Strö eventuellt över lite jordnötter vid servering
/SophieBaguette med soltorkade tomater
En liten snabb och enkel aptitretare, smart att servera innan fest eller dylikt :)
Tid: 5 min.
Portioner: 20 st
Pris : 30;-
Du behöver:
1 baguette
1 burk soltorkade tomater
Olivolja
Gör såhär:
1. Skiva baguetten i 20 lika stora skivor och stek i olivoljan på svag värme.
2. Lägg en soltorkad tomat på vardera baguette-skiva och sätt i en tandpetare.
Voila! Klart och färdiga att avnjutas!
// Kim
Ugnspannkaka
Ugnspannkaka, det kan injte bli mycket lättare. Bara att blanda ihop smeten och hälla ner på plåten, helt enekelt smidigare än att göra vanliga pannkakor. Men precis lika gott såklart.
Tid:20-25 min.
Portioner: 4 st.
Pris: 13 kr. (samt varor från basskafferiet)
Ingredienser:
4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 krm salt
40 g smör
1 paket bacon 140 g. (13 kr)
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Vispa därefter mjöl, salt och hälften av mjölken tills smeten blir slät. Tillsätt därefter äggen och resten av mjölkne under omrörning. Smält nu smöret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord långpanna. Sätt in plåten i ugnen och låt grädda i ca. 20-25 min. Fräs under tiden lite bacon som du sedan serverar med pannkakan och en klick lingonsylt.
Omelett med fetaost och tomater
Omelett är alltid en höjdare som man kan variera till det oändliga och som ändå är både billigt och gott!
Portioner: 1
Tid: ca 7 min
Pris: 30;- om man räknar per burk och förpackning, alltså ej per måltid
Du behöver:
2 ägg
1 msk vatten
1 krm peppar och salt
1/4 förp. fetaost
1 tomat
Gör såhär:
1. Vispa äggen och vattnet
2. Tillsätt peppar och salt
3. Stek omeletten i en stekpanna på medelvärme
4. Tärna fetaosten och tomaten och lägg i stekpannan
(Omeletten är färdig när undersidan har en fin, gyllenbrun färg)
Tips! Lite timjan eller/och basilika ger ännu mer smak till omeletten.. Gör den nästan till
en perfekt pizza utan kolhydrater..
Ät och njut! :)
//Kim
Ris creole
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Pris: 55 kr (ca 10 kr/portion)
Du behöver:
1 gul lök
2 paprikor, hackade (15 kr)
2 dl ris
Curry och cayenn
1 tärning hönsbuljong
4 ½ dl vatten
Salt och peppar
1 grillad kyckling (40 kr)
Gör såhär:
Fräs lök, ris och curry i olja, tills riset är blankt. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen, koka tills riset är färdigt.
Skär kycklingen i fina bitar och blanda ner i riset tillsammans med paprikan. Hetta upp i 5 minuter. Smaka av med kryddorna. Servera varmt.
/ Ulrika
Tomat och Mozzarella pasta
Portioner: 1
Tid. 10min
Pris: 20kr
Ingredienser:
Valfri pasta till en portion
1 halv mozzarella
Några coctail tomater
ett blad basilika
Gör så här:
- Koka pastan.
- Under tiden pastan kokar skär du mozzarellan i små bitar och delar coctailtomaterna i två lr fyra bitar.
- När pastan har kokat klart kan du blanda i lite smör eller olja, sen är det bara att blanda med mozzarellan och tomaterna. Har du hemma kan du riva lite ost på, helst parmesan men allt går bra. Smaklig måltid!
/Sophie
Tips! Pizzakit
Ett litet tips för oss som gillar pizza men inte alltid har pengarna för det. Spring in på närmsta matuvarubutik och köp ett pizzakit för endast 25 kr. I pizzakitet så får man en färdiggjord deg och tomatsås. Bara att kavla ut degen, hälla på tomatsåsen och sen ha på det man vill. Jag brukar riva lite ost, skära upp skinka och tomatskivor och lägga på några oliver samt lite oregano. Men det är såklart upp till en själv. Hela processen går väl på sisådär 10 min, sen är det bara att följa anvisningarna på paketet när det kommer till ungstemperatur o.s.v. Smaklig måltid!!
Så här ser kitet ut, finns i princip alla matvarubutiker.
Caesar sallad
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Pris: ca 115 kr (mindre än 30 kr/portion)
Du behöver:
1 paket bacon (15 kr)
1 grillad kyckling (40 kr)
4 skivor bröd
1 huvud romansallad (20 kr)
Riven parmesanost (20 kr)
Caesardressing (20 kr)
Gör såhär:
Tärna brödet i sockerbitsstora bitar och stek de gyllenbrunt i olja, till knapriga krutonger.
Strimla baconet och stek knapringt. Skär den grillade kycklingen i lagom stora bitar.
Riv romansalladen grovt.
Blanda allt sammans i en skål, häll på dressingen och strö parmesanen över.
Klart!
/Ulrika
Minisemlor
Ca 20 minisemlor
Tid: ca 2h
Pris: 10kr
Ingredienser
0.5 paket jäst (2kr)
2.5 dl mjölk
0.75 dl rapsolja (15kr)
1 krm salt
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma (22kr)
7 dl vetemjöl
Fyllning
Till fem semlor
1 dl grädde (8,50 kr) och 50 gram mandelmassa (14kr)
florsocker (11kr) att pudra över
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till 37 grader och häll över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, kardemumma, socker och vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda de lätt. Forma små runda bollar och lägg på plåt. Degen räcker till runt 20 minisemlor. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter eller till dess semlorna ser klara ut. Låt svalna under bakduk.
5. Skär av toppen på en semmelbullarna. Gröp ut brödet i mitten och lägg i en skål tillsammans med riven mandelmassa. Häll en skvätt grädde eller mjölk över och rör om. Fyll bullarna med mandelmassblandningen.
6. Vispa grädden och klicka ut på bullarna. Sätt locken ovanpå och pudra över florsocker. Klart att äta!
/Sophie
Pasta Alfredo
Portioner: 2
Tid: ca 10 minuter
Pris: 40 kr
Du behöver:
75 gram pinje- eller valnötskärnor (20 kr)
75 gram riven permesanost (20 kr)
75 gram smör
Salt
En halv dl vispgrädde
Pasta
Gör såhär:
Rosta nötkärnorna i 200 grader ugn, i cirka 3 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Hacka nötterna fint.
Blanda nötterna, riven permesan, lite salt, och de tärnade smöret. Vispa grädden lätt och rör ner den i blandningen.
Koka pastan. Blanda röran med pastan, strö lite permesan över, och servera!
/Ulrika