Lasagne

 

Det finns ingen som inte tycker om lagange. Även om detta tar ganska lång tid att laga är det värt det. Dessutom funkar det hur bra som helst att frysa in och tina upp någon annan dag när man inte orkar lägga nån tid alls på mat. Man kan även byta ut köttfärsen mot något vegetariskt alternativ så som korn, spenat eller bönor.


Tid: 1 timme

4-6 portioner

Pris: ca 60 kr 


Ingredienser
:

9 lasagneplattor (3 per lager) (20 kr)


Köttfärssås:

1-2 gula lökar

1 msk smör eller olja

400 g köttfärs (ca 30 kr)

400 g krossade tomater (8 kr)

2 msk tomatpuré

1 grönsaks- eller köttbuljongtärning

1 tsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

ev. 1 tsk chilipeppar


Ostsås:

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 dl (ca 70g) riven ost

salt


Garnering:

1 dl (ca 30 g) riven ost


Gör så här:

Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt sen tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så krydda med lite chilipulver.

 

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

 

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form där lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, eller ha lasagnen längre tid i ugnen annars kommer det bli en hård lasagne.

 

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

 

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

 

Smaklig måltid!
/ Ulrika


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0