Lyxigt på nyår

Citronbakelser är blanddet godaste jag vet. Visst kan det kännas lite somrigt men vad gör det? Det är dags att bryta gränserna och vilken tid på året är inte bättre tid att göra det på än just nyår? :)
Dettga recept är snott från www.recept.nu vilken är en ypperligt bra sida där man själv kan kryssa i de kriterier som man själv vill ha. Just denna är både billig och god! :)



Antal portioner: 8
Färdigt på: 1 tim 45 min
Ingredienser
Pajdeg:
3 3 dl vetemjöl
1 1 msk strösocker
150 150 g smör eller margarin
2 2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 3 dl pressad citronsaft
5 5 st ägg
200 200 g strösocker
1 1 dl vispgrädde, lättvispad
Tillbehör:
rårörda svarta vinbär
ev lite vispad grädde

Pris: ca 40-50;-

Gör så här

1. Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn.

3. Om det blivit sprickor i pajskalet, pensla det med uppvispad äggula (så att inte smeten läcker ut).

4. Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa grädden lätt i en bunke. Vispa ägg och socker i en annan bunke så att det är ordentligt blandat - men inte för länge. Rör ner citronsaften. Sila smeten. Rör ner den lättvispade grädden i smeten. Fyll pajskalet och grädda i 130 grader varm ugn i ca 15-20 minuter tills massan stannat.

5. Servera citrontarten med rårörda svarta vinbär och eventuellt lite vispad grädde.

 

Tada!! Du är nu redo att imponera på dina gäster med världens kanske godaste nyårsdessert! ;)

 

//Kim


GOD JUL

Idag är det julafton och vad passar inte bättre då än RISGRYNSGRÖT?



Portioner:
6st
Tid: ca 1h
Ingredienser:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8-9 dl mjölk
1 kanelstång
1-1 1/2 msk socker

Gör så här:
Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och kanelstång. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 minuter. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock. Smaksätt med sockret. Servera med mjölk och kanel.

Hoppas ni får en rikitg god jul nu!
/Sophie

Smoothie med jordgubbar



Nu när vidriga bakterier härjar hejvilt runtomkring oss, är det  bra att starta morgonen med en dunderfrukost! Det finns inget bättre sett att stärka sitt immunförsvar!

Tid: 10 min
Antal: 2 portioner

Ingridienser:
175 g jordgubbar (eller andra valdria bär)
1 banan
1 citron
1 tsk socker
115 g naturell yoghurt
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Skölj jordgubbarna och ta bort blomfästen. Skala bananen och skär den i skivor. Lägg bananen i mixxern tillsammans med lite citronsaft. Lägg i jordgubbarna, sockret, yoghurten och mjölken. Sätt på locket (mycket viktigt!), och mixa i 1 minut tills blandningen är blank och skummande. Färdigt, drink up my friend!

Spansk omelett



Enkel och smidigt recpet på en variant av den välkända omeletten. Tar bara några minuter att röra ihop till lunch eller att ta med sig på utflykten, den går lika bra att äta kall som varm!

Tid: ca 25 min
Antal: 2-3 portioner

Ingridienser:
1 stor lök
1 stor paprika
2 kokta mellanstora potatisar
2 tsk solrosolja
4 ägg
salt och peppar
30 g smör

Gör så här:
Skala löken och hacka den fint. Skär potatisarna i skivor. Skär pepparen i halvor och ta bort fröna. Strimla paprikan. Värm oljan i en stekpanna. Stek lök och paprika, tills de är mjuka. Tillsätt potatisarna och stek dem i 2minuter. Vispa äggem i en skål. Rör i lök, paprika och potatis. Krydda med salt och peppar. Smält nu smöret i en stekpanna. Häll blandingen i pannan. Stek på låg värme i ca 10 min. Klart!! Servera gärna med några färska tomatskivor ovanpå.


Chicken Nuggets




Vad ska man göra med den där lilla brödbiten, som är en aning för torr för att faktiskt smaka gott, men som ändå inte sett sitt bäst-före-datum? Jo, samla ihop de små överblivna brödbitarna och så lagar vi något gott, chicken nuggets!

Tid: 30 min
Antal: 4 portioner

Ingridienser:
55 g vitt bröd (brödet går såklart att byta ut mot skorpmjöl om man inte har nå brödbitar liggandes nånstans)
salt och peppar
2 ägg
4 kycklingbröst utan skinn
2 msk vegetabilisk olja

Gör så här:
Riv brödet och lägg brödsmulrona i en djup tallrik. Krydda med salt och peppar. Vispa äggen och häll i dem i en annan djup tallrik. Banka kycklingbrösten lite platta med handen och skär dem i 2 1/2 sm breda stycken. Doppa kycklingbitarna i ägg, o ch vänd dem, så att alla sidor täcks. Vänd dem därefter i brödsmulor. Värm nu upp oljnan i en stekpanna och stek nuggetserna i ca 10 minuter tills de är bruna på alla sidor. Voila, dina egna chicken nuggets! Billigare och väldigt mycket nyttigare än mc-donalds!
Servera med antingen ris, pommes frites eller vad du nu kan hitta på.

Kyckling Chow-Mein



En mycket enkel wok, som lätt kan varieras på hur många olika sätt som helst. Man kan t.ex. byta ut kycklingen mot ox- eller griskött, eller om man önskar en vegetarisk rätt byte då ut köttet mot exempelvis zuccini och broccoli.



Tid: 30- 35 min
Antal: 4 pers.

Ingridienser:
225 g nudlar
2 morötter
115 g gröna bönor
115 g sockerärtor
4 vårlökar
2 1/2 cm hel ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk solrosolja
2 kycklingbröst utan skinn
1 msk sojasås
1/2 citron
1/2 tsk salt

Gör så här:
Fyll en stor kastrull med vatten och låt det börja koka. Tillsätt därefter nudlarna, koka i 4 min.

Skala morötterna, och skär dem i tunna stavar. Rensa bönorna och sockerärtorna. Rensa vårlökarna, och skär dom i skivor. Skala ingefäran och riv den grovt med hjälp av ett rivjärn. Skala vitlöken och hacka den fint.
Värm nu upp oljan i en stekpanna. Skär kycklingköttet i mindre stycken och snabbstek det i några minuter tills det är gyllenbrunt. Lägg ut kycklingen på en tallrik och stek sedan vitlök, ingefära, morötter och bönor i ca 4-5 min. Tillsätt därefter kycklingköttet, sockerärtorna, vårlöken och nudlarna. Blanda det hela väl och stek yytterligare några minuter. Tillsätt nu sojasåsen, saften av 1/2 citron samt salt och peppar. Värm igenom rätten i ca 2 min. Klart! Servera gärna med lite sweet-chili sås vid sidan om för lite mer smak.


Hamburgare

Hemma gjorda hamburgare (helst på sommarn) är världens godaste och enklaste. Du kan förstås välja själv vad du vill ha i din hamburgare, men här är vad jag brukar ha i.

8 stycken
Tid: ca 15 minuter

Pris: 150 kr


Färdigt hamburgekött (40 kr)
Hamburgerbröd 8 st (25 kr)

Tillbehör:

Gurka (ca 8 kr)
3 tomater (ca 10 kr)
Sallad (ca 12 kr)
Lök
Ketchup (20 kr)
Senap (ca 15 kr)
Hamburgerdressing (ca 20 kr)
Ost

Gör såhär:
Stek hamburgerköttet tills det är klart, salta och peppra. Skär sedan gurkan, tomaterna, och löken i skivor. Ställ fram så är det bara att ta det ni vill ha på!

/Ulrika


Toscamuffins med hjortronsylt

Jag är en riktig fantast av allt som har med tosca att göra, ni vet den där oerhört klibbiga massan som smakar rent socker?
Skitgott helt enkelt, men kanske lite fantasilöst dock till jul eller hur?
Därför tänkte jag dela med mig av ett recept som Pernilla Wahlgren visade i sitt program "Pernillas jul" för några dagar sedan i tv.
Och vad är mer juligt än just hjortron? Nej, precis.. Inget alls :)



Tid: 40 min

Muffins
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
Fyllning
1.5 dl hjortronsylt

Toscasmet
50 g smör, smält
0.75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
50 g mandelspån

Gör så här

1. Muffins
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Vispa ner det smälta, något avsvalnade smöret.

4. Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

5. Fyll muffinsformar till ungefär 1/3 med smet.

6. Grädda mitt i ugnen i 11-12 minuter.

7. Toscasmet
Rör under tiden ihop toscasmeten. Lägg smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull.

8. Låt smälta under omrörning och rör till en jämn smet.

9. Rör ner mandelspån, låt koka upp och sjud i ett par minuter.

10. Ta ut muffinsen ur ugnen när de är lite mer än halvfärdiga.

11. Klicka på ca en tesked sylt på varje muffins och klicka sedan på en klick toscasmet över sylten.

12. Ställ in kakorna och grädda dem i ytterligare 6-7 minuter, eller till ytan har fått en fin gyllenbrun färg.

Färdigt att svulla! :)


Sillsallad

För att fortsätta på julens tema tänkte jag nu lägga upp en av mina favoriter vid jul, sillsallad. Det är också ett bra recept då många av ingredienserna är vanliga, så man har oftast det mesta hemma redan.

Portioner: ca 10
Tid: 20 minuter + stå i kylen över natten

Pris: ca 60 kr

Du behöver:
1 burk hela rödbetor, 500 gram  (ca 25 kr)
4 stycken kokta potatisar
ca 10 skivor smörgåsgurka (en hel burk ca 13 kr)
2 stycken äpplen (ca 5 kr, 15 kr/kg)
1-2 inlagda sillfiléer (ca 20 kr)
1 tsk socker
1,5 msk rödbetsspad
grädde

Tillagning:

1. Skär rödbetor, potatis, smörgåsgurka och äpplen i små tärningar. Skär sillfilén så smått det går.
2. Blanda allting i en bunke och smaka av med vitpeppar och soker. Blanda i rödbetsspadet.
3. Klä en bunke/ form med plastfolie, lägg sillsalladen i bunken och packa lätt. Vik över plastfolien så att den täcker allt och låt stå i kylen till nästa dag.
4. Servera gärna med grädde. Det tradionella är att ha vispad men i jag tycker det är godast att hälla lite ovispad grädde över istället.

Klart!

/ Ulrika

Knäck

Som det stod i förra inlägget så börjar julen närma sig och det är dags för lite julrecept. Knäck är då både jätte gott och jätte enkelt.

Till cirka 70 knäck
Tid: 15 minuter (i micro), 30 minuter (på spisen)

Pris: 23 kr

Du behöver:
2 dl grädde
2 dl sirap (ca 18 kr)
2 dl strösocker
ca 50 gram mandlar (ca 5 kr, 20 kr för 200 gram)

Gör såhär:
1. Blanda ihop grädden, sirapen och strösockret i en kastrull.
2. Koka sedan på medel värme i cirka 20-30 minuter. Testa regelbundet med hjälp av kulprovet om kolan är färdig. Kulprovet gör du med hjälp av ett glas med kallt vatten. Doppa en tesked med knäck i vattnet, om du sedan kan forma knäcken till en kula har den kokat färdigt.
3. Blanda sedan i den hackade mandeln i knäcken, och häll upp i knäckformar. Ta hjälp av två teskedar för att få i knäcken i formarna. Tänk på att det måste gå ganska fort, knäcken stelnar annars och det blir då svårt att få den i formarna.
4. Ställ ut och låt svalna.
Klart!

Tips!
Man kan också göra knäcken i micron, då sätter du på högsta effekt i högst 10 minuter, testa med kulprovet för att se när den är klar här med. Tänk bara på att ha en skål med höga kanter då knäcken lätt bubblar över annars.

/ Ulrika

Kardemummafudge

Med mindre än 2 veckor kvar till jul är det dags för lite julgotterecept!
Som det fan av Leilas mat (och all världens bakelser) hittade jag detta underbara och lättlagade recept på amerikansk kardemummafudge från www.recept.nu

Färdigt på: 20 min

Ingredienser:
1 kanna (16 portioner)

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad
200 g mörk kvalitetschoklad, 70%
1 msk smör

Gör så här

1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Koka upp mjölk, vispgrädde, farinsocker, sirap och stött kardemumma.

2. Låt svalna något och smält i finhackad choklad och tillsätt till sist smöret.





Klart! :)


Snabba pannkakor

Supergoda och supersnabba pannkakor, ett riktigt favoritrecept!

Mängd: ca 10 pannkakor
Tid: ca 20 minuter

Du behöver:
2 ägg
6 dl vetemjöl
3 dl mjölk

Så gör du:
Knäck äggen
Tillsätt 3 dl mjölk och vispa
Tillsätt sedan 3 dl mjöl och sedan 3 dl mjölk igen
Stek på medelvärme.

Servera med t.ex. citron och socker, mumma!

Klart! :)



Pepparkaksdeg

Efter förfrågan har jag letat upp ett bra pepparkaksrecept, för de som vill göra sin egen pepparkaksdeg. Detta recept är för cirka 12 stora eller 50 små pepparkakor.

2 timmar + vila över natten

Du behöver:

250 gram smör, rumsvarmt
2,5 msk pepparkakskrydda
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
0,75 dl vatten
8,5 dl vetemjöl
0,5 bikarbonat


Tillagning:

1. Rör ihop smör och kryddor i en bunke. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den varma vätskan över smöret och rör om. Låt det kallna.

2. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i bunken. Degen ska vara lös. Lägg plastfolie över degen eller lägg den i en plastpåse och låt vila i kylskåpet över natten.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta fram halva degen och kavla ut den tunt på lätt mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter i olika storlekar eller tryck ut önskade former och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ta sedan fram resten av degen och baka ut den. Grädda kakorna i 5-10 minuter beroende på hur tjocka och stora de är.

5. Ta ut kakorna och låt dem kallna på plåten. Garnera som små julklappar.
Smaksatta pepparkakor
Överraska med annorlunda smaksättningar. Blanda ner dem samtidigt med mjölet.
Med lakrits: Tillsätt 2 tsk lakritsgraunlat och finrivet skal av 1 citron.
Med chili: Tillsätt 1/2 finhackad röd chili och finrivet skal av 1 apelsin.


Stekt strömmning

Stekt strömming med potatismos är en av mina favoriträtter. Hur gott som helst. Och blir det någon strömming över är det perfekt till att ha på knäckebröds mackan.


4 portioner

Tid: 30 min

Pris: 45 kr 


Du behöver:
600 gram strömmingsfilé (ca 30 kr, 15 kr per 300 gram)

2 dl mjölk

Vetemjöl och/eller ströbröd

1 kilo potatis

Morötter (15 kr/kg)

 

Börja med att skala potatisen och sätt på dem på plattan, dela gärna på dem innan så att de är i ungefär samma storlek allihopa, så blir de färdigkokat samtidigt. Mosa sedan potatisen tillsammans med en liten skvätt mjölk och salt och peppar.

Ta sen en sax och klipp av ryggfenan på strömmingen (inte nödvändigt egentligen, men jag föredrar att man gör det). Salta och peppra sen strömmingen och dopa lätt i mjölet. Vill man ha lite knaprigare, tjockare panering kan man doppa i ströbröd istället. Stek sedan strömmingen på båda sidor i smör i cirka en minut.

Riv tillsist morätterna och kläm lite citron över.

Klart. Smaklig måltid!

 

 



/Ulrika


Laxpasta



Det här är en rikitg favorit som jag nog bjudit alla jag känner på. Det är en av mina paradrätter och en rikitg hjälpare i nöden. Är jag hungrig, har dålig fantasi och ont om tid blir det alltid denna rätt jag gör. Eller om jag vill bjuda vänner och bekanta på nått rikitg gott!

Portioner: 4st
Tid: 25min

Ingredienser
2 zuccini
ca 200g kallrökt lax
en hel purjolök
pasta för 4
(grädde)
parmesan

Gör så här:
  1. Skiva zuccinin, purjolöken och laxen. Börja med att steka zuccinin. Den ska bli mjuk och allt vatten ska försvinna, purjolöken kan du oxå lägga ner i stekpannan.
  2. Koka pastan under tiden. Följ anvisningarna på pakete.
  3. När pastan är klar och zuccinin känns färdig är det bara att lägga i den strimlade laxen och servera. Laxen behöver inte bli varm, det är en smaksak. På med lite riven parmesan på toppen och ÄT!
Tips. Vill man göra det krämigare kan man hälla på ca 1,5 dl grädde innan laxen och låta dt puttra lite. Personligen tycker jag att dt blir lite godare men vill man vara nyttig går det precis lika bra utan.

/Sophie

Pepparkakor

Om du får lite tid över så gör som resten av sveriges befolkning och spring ner till närmsta mataffär och införskaffa dig en pepparkaksdeg. Att köpa degen färdiggjord är inget att skämmas över, speciellt inte vi studenter som sällan har tid över för storbak.

För dom som aldrig, av någon konstig anledning, gjort pepparkakor så är det bara att kavla ut degen på ett bord där du strött ut lite mjöl innan. Tryck ut några fina julgranar eller hjärtan med hjälp av pepparkaksaformar.
Stoppa sedan in pepparkakorna i ugnen i ca. 6 min på 200 grader.

Voila, pepparkakor i mängder som du kan bjuda dina nära och kära på.



Bakpotatis med kycklingröra

Om du snabbt vill få ihop en enkel och god middag/lunch, som inte består av snabbnudlar, så är det här ett mycket bra alternativ. Bakpotatisen stoppar du in i micron 2x10 min och under tiden blandar du ihop den här krämiga kycklingröran.

4 port. ca. 20 min.

Ingridienser till kycklingröra:
2 dl majonnäs
2 msk gräddfil
100 g kycklingbitar grillade (antingen färdigköpt eller så steker du snabbt upp den bara)
1/4 purjolök
1/2 röd paprika
1 tsk curry

Gör så här

1. Kycklingröra: Blanda ihop gräddfil och majonnäs. Skär purjo och paprika i mindre bitar och rör ner.

2. Tillsätt kycklingbitar.

3. Krydda med curry, salt och peppar. (Du kan såklart ha i mer curry om du könner för det)

4. Snitta den nu uppvärmda bakpotatisen i mitten och vänd ner röran, smaklig måltid!

Tips! Om det blir kycklingröra över är det jättegott att använda som pålägg på


Saftigt bröd

4 bröd (stora limpor)
Tid: ca 2 timmar + vilotid


Det här receptet är supersmarrigt och jättesmart att frysa in för framtida behov! Räcker länge och smakar helt gudomligt; sött, men ändå sådär härligt mustigt som ett riktigt nybakat surdegsbröd ska vara ;)

2 liter filmjölk
4 tsk bikabonat
5 dl mörk sirap
14 dl vetemjöl
8 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
4 tsk salt
4 dl solroskärnor
5 dl linfrön

Gärna lite torkade aprikoser, lingon, valnötter eller annat som är gott att ha i bröd.

Blanda filmjölken med bikarbonaten och sirapen. Rör ner övriga ingredienser. Fördela den lösa degen i fyra väl smorda bakformar. Ställ in i 175 greder varm ugn och grädda i ca 1½ timme. Pröva med sticka. Låt brödet vila under handduk i 5 timmar innan det skärs upp.

Lasagne

 

Det finns ingen som inte tycker om lagange. Även om detta tar ganska lång tid att laga är det värt det. Dessutom funkar det hur bra som helst att frysa in och tina upp någon annan dag när man inte orkar lägga nån tid alls på mat. Man kan även byta ut köttfärsen mot något vegetariskt alternativ så som korn, spenat eller bönor.


Tid: 1 timme

4-6 portioner

Pris: ca 60 kr 


Ingredienser
:

9 lasagneplattor (3 per lager) (20 kr)


Köttfärssås:

1-2 gula lökar

1 msk smör eller olja

400 g köttfärs (ca 30 kr)

400 g krossade tomater (8 kr)

2 msk tomatpuré

1 grönsaks- eller köttbuljongtärning

1 tsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

ev. 1 tsk chilipeppar


Ostsås:

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 dl (ca 70g) riven ost

salt


Garnering:

1 dl (ca 30 g) riven ost


Gör så här:

Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt sen tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så krydda med lite chilipulver.

 

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

 

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form där lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, eller ha lasagnen längre tid i ugnen annars kommer det bli en hård lasagne.

 

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

 

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

 

Smaklig måltid!
/ Ulrika


Mat intervju med student

Moa pluggar statsvetenskap på Uppsala universitet. Hon har varit student i drygt två år nu, och därför även bott i korridor under lika lång tid. Att lägga pengar och tid på mat är inte Moas första prioritet. Många studenter lägger istället pengarna på att handla kläder eller gå ut, och får sedan leva på gröt och nudlar sista två veckorna innan studiebidraget. Den största saknaden sen hon flyttat hemifrån är inte föräldrarna, snarare föräldrarnas mat. Att få komma hem och äta varm, ordentlig mat, och kanske ta med sig en matlåda tillbaka till Uppsala, ser Moa som riktig lyx.

 

Största tipset Moa, och många andra som bor i studentkorridor, kan ge är att laga mat tillsammans med andra. Ofta säljs mat i stora familjepack, och lagar man mat ensam är de många gånger förstora. Vill man inte laga mat tillsammans tipsar Moa att man ändå ska laga storkok och sen frysa in resten.

­­- Man kan frysa in allt! Jag brukar laga en långpanna med lasagne och sen har jag mat för hela veckan! Även ost fungerar jättebra att frysa in, ost möglar så lätt annars.

 

För Moa kan det ibland vara svårt att laga mat tillsammans med andra då hon är vegetarian. Anledningen till varför hon valt att bli det är främst för att hon anser att människor, eller åtminstone hon, mår bättre av att inte äta kött. Moa tycker inte att det är några problem att variera sig, bara man lägger tid på att laga mat. Det är främst där problemet ligger. Många studenter, inklusive Moa, har inte den motivationen att laga ordentlig mat månaden ut. Om detta beror på bristande kunskaper inom matlagning eller för lite pengar vet inte Moa.

 

 


Fredagsmys: Räkmackor



Portioner: 4st
Tid: 15min

Ska du ut och dansa eller bara titta på tv ikväll? Räkmackor är hursom jättelätt och går snabbt att göra en fredagkväll när man är lite trött. Se bara till att lägga räkorna i kylskåpet på morgonen så de hinner tina ordentligt. Är de fortfarande frusna när de ska användas går det bra att köra dem på låg effekt i micron.

Du behöver:
1 påse frysta räkor (400g)
4 ägg
2 avocado
2 lite större tomater
4 stora salladsblad
Majonäs
4 st brödskivor

Gör så här:
  1. Koka äggen, skala och skiva dem.
  2. Skölj sallad och tomaterna. Skiva tomaterna och avodacon.
  3. Nu är det bara att börja bygga. Bre majonäs på mackorna, på med sallad, avocado, tomater, äggskivor och sist men inte minst räkorna. Voila!
KONSTEN ATT KOKA ÄGG
Alla har sina egna sätt att koka ägg på, vill du ha det hårdkokt? Löskokt? Mittemellan? Jag vill, i rikitg svensson anda, ha mitt ägg mittemellan, hårdkokt men med en mjuk kärna. För att få det så perfekt kokar jag först upp vatten, lägger i äggen och låter det koka i 9min och 30 sek. Därefter häller jag av det varma vattnet och fyller på med kallt vatten. Vill ni ha det på något annat sätt är det bara att prova sig fram. kör bara inte äggen i micron, det gjorde jag en gång, välldigt misslyckat!

/Sophie

Beställa pizza



Inte speciellt nyttigt. Men snabbt och lätt är det iallafall. Och det kan behövas då och då.



Päron- ost- och skinktoasts

Portioner: 2
Tid: ca 15 min


Underbart god "kvällsmat" som är supersnabbt att slänga ihop!
Mättar men känns samtidigt sådär sött och mysigt för magen lite senare på kvällen,
mums! :)

Du behöver:

4 st formbröd, ex långfranska
1 burk konserverade päronhalvor, t.ex. Del Monte
4 skivor lönnebergaskinka
4 skivor ost av valfri sort
ca 4 krm paprikakrydda

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Rosta mackorna tills de blir lite lätt gyllenbruna
- Smöra mackorna och lägg sedan på vardera smörgås:

1. En skiva skinka
2. En päronhalva
3. Två skivor ost (Västgöta att föredra)
4. Strössla försiktigt över ett tunt, jämt lager paprikakrydda

Sätt in dem i ugnen och efter 10 minuter, KLART!
Du är nu redo för en riktig myskväll framför brasan..
Kram!

RSS 2.0