Raggmunk

Raggmunk var en av min mormors stora paradrätter. Men att göra raggmunk går mkt fortare och är lättare än vad man tror.

Portioner: 1st
Tid: 20min
Pris: 0kr om du har vårt basskafferi

Ingredienser:
3 potatisar
1 ägg
1 dl mjöl
1dl mjölk
1 krm salt


Gör såhär:
  1. Blanda först ihop ägg, mjöl, mjölk och salt.
  2. Riv potatisen på den grova sidan på ett rivjärn.
  3. Använd hälften av smeten du har och blanda ner med den rivna potatisen.
  4. Stek små raggmunkar med smör i en medelvarm stekpanna.
  5. Servera med lingonsylt och alternativt stekt fläsk

/Sophie


Couscous med kyckling

Kollade på recept.nu och hittade det här, såg himla gott ut :)

Portioner: 3-4
Tid: 15-20 minuter
Pris: ca 70 kr




Du behöver:

ca 300 gram kyckling eller quorn (35 kr)
3 dl couscous (15 kr)
1 zucchini (10 kr)
en halv purjolök (5 kr)
1 hackad vitlöksklyfta
1 citron (5 kr)

Gör såhär:
Skär zucchinin och purjolöken fint, stek fileerna, vitlöken och grönsakerna.
Koka couscousen så att den är klar (är superlätt, står på paketet, men man häller bara ner kokande vatten över de och låter det stå ett par minuter).
Rör ihop couscousen med det andra och pressa över citron saften.
Låt allt bli varmt, servera!

/Ulrika

Rostat bröd med honung

Om det här får räknas som recept vet jag inte men ta det som ett jäkligt gott tips då.

Ingredienser:
Brödskiva
Smörklick
Honung
Tid: Ingen
Pris: 50öre

Gör så här:
Rosta brödet. Bre brödet. Ringla honung över brödet. ÄT BRÖDET!
Nu ska jag gå o göra en till mig själv, god natt
/Sophie


Vaniljglass med riven ingefära

Lika enkelt som det låter, vaniljglass och lite riven ingefära är vad som behövs för att göra den här efterrätten.


       



Borde kanske tillägga att jag inte kan ta åt mig all ära för det här receptet, eftersom det var en annan hygglig person som tipsade om det.

Tid: 5 min
Antal: 2 pers.
Pris: ca. 20 kr

Ingridienser:
Vaniljglass (10,90 kr för 500 ml)
ca. 1/2 - 2 msk ingefära (ca. 10 kr)

Gör så här:
Lägg upp så mycket glass du vill ha i en skål, ta fram ingefäran och skrubba den lite (ev. skala). Riv sedan ingefäran över glassen, tänk på att ingefäran är ganska stark så ta inte alltför mycket. Blanda om lite snabbt så ingefäran blandas med glassen, voila! Färdigt!


Spaghetti med bacon och pesto

Det här receptet går snabbt och lätt, och eftersom att det är vanliga och få ingredienser så kan man nästan alltid laga till det.

Tid: 10 minuter
Portioner: 4
Pris: ca 65 kr (för 4 personer)

Du behöver:

Spaghetti
1 paket bacon (15 kr)
1 rödlök (3 kr)
Pesto (30 kr)
Creme fraishe (10 kr)
2 tomater (6 kr)

Gör såhär:

Koka spaghettin som vanligt, i lite salt. Medan den kokar strimlar du bacon och hackar löken. Stek sedan de tills det ser färdigt ut, jag tycker om när det är knaperstekt. Blanda sedan i pesto och creme fraishen med baconet och löken, blanda även i de hackade tomaterna. Blanda sedan antingen ihop röran med pastan eller servera var för sig.

/Ulrika

Chokladdrink

Recept.se har som vanligt en hel uppsjö med recept och detta kallas för "barnens chokladdryck".. men vem säger att man nånsin behöver växa upp när det smakar såhär mumsigt?

Portioner: 2
Tid: 10 min
Pris: ca 20 kr (ej räknat per portion!)

3 dl honungsyoghurt
½ ananas
1 dl ananasjuice
1 dl mjölk
2 msk kakao
istärningar

Gör såhär:
1. Mixa alla ingredienser och häll upp i höga glas.
2. Garnera med ananas.


// Kim


Coleslaw

Den här lilla salladen är mycket vanlight tillbehör till hamburgare i USA. Men att bara äta den till hamburgare tycker jag vore synd för den är så himla god och passar till i princip allt eller bara själv.

Portioner: 4små lr 2stora
Tid: 15min
Ingredienser/Pris:
Halv vitkål (14kr)
2dl majonnäs (1burk ca 20kr)
3 msk riven pepparot (10kr)
salt

Gör så här:
  1. Skär all vitkål i tunna strimlor.
  2. Blanda med majonnäsen, och smaka sedan av med pepparoten och salt.
KLART!



Tips! Att riva ner morot och annan slags kål är ett vanligt och roligt sätt att variera sin coleslaw på. Rota i kylskåpet och se vad du hittar, Lycka till.

/Sophie

Majsplättar

Detta recept kan nog vara bland det billigaste som skrivits på denna blogg!! :)
Ät och njut! :)

Pris:
ca 10;-
Du behöver:

1 liten burk majs
Ett par matskedar mjöl
1 ägg
Örtsalt och peppar

Gör såhär:
1.) Blanda ihop majsen med sitt vatten, ett ägg och lite mjöl.'
2. Sätt till kryddorna
3. Hetta upp stekpannan med lite olja eller annat matfett.
4. Ta en stor matsked och klutta i små plättar, som plattas till med skeden, direkt
i pannan. Stek på båda sidor.

(Om du vill kan du toppa med klippt persilja eller gräslök. Servera plättarna
som de är till kött, sallad, fisk eller vad du nu har hemma)




Detta recept är taget från boken:
SNABBT OCH ENKELT
för fattig gourmet
(Lotten Thörngren)

// Kim

tonfiskröra




En fräsch tonfiskröra som går att ha till spaghetti eller bara lägga på den på en macka.

Antal portioner: 2     tid: 15 min

Ingridienser:
1 burk tonfisk
1 gräddfil (3 dl)
2-3 vitlöksklyftor
1/3 gurka
1/4 rödlök
2-3 rädisor
lite dill
2 msk majonäs
salt & peppar

Gör så här:
Häll ner gräddfilen och majonäsen i en skål.
Lägg i tonfisken, dela tonfisken med gaffel så att det inte blir massa osköna klumpar.
Hacka grönsakerna i små bitar och lägg i dem.
Pressa vitlöksklyftorna och lägg i dem.
Krydda med dill, salt och peppar.
Rör om allting och ställ in i kylen ett tag så den blir kall och god.

/ julia


Tortellini med tomatsås

Det finns ingen ursäkt till att inte laga sin egen tomatsås, de som finns att köpa färdigt är inte ens okej när man har brottom. De här receptet är jättebra och tar inte alls så lång tid. Ät helst med färska tortellini, men torkade funkar det med.




Portioner: 4

Tid: 20 minuter
Pris: 35 kr

Du behöver:

Tortellini (25 kr, beroende på om du väljer färsk eller inte)
1 burk hela tomater (10 kr)
1/2 morot (1 kr)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Timjan
Oregano
2 msk olivolja
1/2 tesked socker
Salt och peppar

Gör såhär:

Hacka löken och moroten fint, fräs i olivoljan. Häll ner tomaterna, låt puttra i 10-15 minuter.
Pressa ner vitlöken och smaksätt med salt, peppar, oregano, timjan och socker. Låt puttra några minuter till.
Mixa allt tills såsen är slät.
Koka tortellinin efter anvisningar på packetet.
Klart!

/Ulrika

Klassiska scones

Alla har vi någon gång ätit scones, om inte är det på tiden. Det roliga med scones är att man kan variera sig något så otroligt. Man kan servera dom som engelsmännen med grädde och sylt, eller äta det till frukost med ost och marmelad. Eller varför inte blanda i några oliver och fetaost eller kanske lite nötter och servera som matbröd till middagen. Låt fantasin flöda! Här är iaf grundreceptet på scones. 



antal: 4 pers. 
tid: ca. 20 min.
pris: ca. 50 kr om man inte har några basvaror.

Ingridienser:
3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda därefter ner det i mjölet. Använd fingrarna för att finfördela smöret tills det blir en grynig massa. Blanda nu ner mjölken och rör om tills det blir en jämn deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!


Ingefärste

Ingefärste är både gott och bra för kroppen. Hjälper jättebra när man är förskyld bland annat.



Portioner: 1
Tid: ca 10 min
Pris: mindre än 5 kr


Du behöver:
Färsk ingefära (5 kr/hg)
Vatten

Gör såhär:

Skär av ungefär en cm av ingefäran och skär bort skalet. Hacka sedan ingefäran så smått du kan. Lägg ingefäran i en kastrull med vatten. Koka upp och låt bubbla i cirka 10 minuter. Ju längre det kokar ju mer smakar det. Sila sedan bort ingefäran.
Klart. Jag tycker det är gott att ha en tesked honung i också.

/Ulrika

Mumsig mannagrynsgröt

Två grötrecept på en dag kan kanske kännas lite overkill, MEN, vissa gillar kanske inte havregrynsgröt medan andra älskar det.. Variation förnöjer eller hur?

Jättegott, jättebilligt och jättesnabbt att göra!

Portioner: 1

Tid: 4 min


Du behöver:

2 1/4 dl mjölk
2 msk mannagryn

Gör såhär:
1. Koka upp mjölken
2. Rör ner mannagrynen
3. Koka på svag värme i ca 4 min.

Klart att äta!
Servera gärna med kanel och socker eller möjligtvis sylt.





//Kim

Music Maestro!

Att laga mat kan ibland bli lite långtråkigt. Men det ska det inte vara och därför har jag gjort en spellista som är perfekt för matlagning. ENJOY!

Havregrynsgröt

Det här är en klassiks frukost som går på fem minuter att göra och som du står dig på hela dagen.

Portioner: 1
Tid: 5min
Pris: 5kr (havregryns paket ca 25kr, räcker till ca 10 portioner, russin paket ca 24kr, räcker till ca15-20 portioner)

Du behöver
2 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 krm salt
1/2 dl russin

Gör såhär: (micro)
  1. Häll alla ingredienser i skålen du ska äta ur. Blanda lite och in i micron på full effekt i 2min.
  2. KLART. Rör en gång till och ät med sylt och mjölk.
Gör såhär: (på spisen)
  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp tills det har blivit till gröt.
  2. Servera med sylt och mjölk.

/Sophie


Chili sin carne

Chili sin carne betyder chili utan kött och är den vegetariska varianten av chili con carne.






Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Pris: ca 70 kr
(då man behöver köpa båda brukarna med kryddor)

Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini (12 kr)
1 paprika (6 kr)
1 msk malen spiskummin (15 kr för en burk)
1 tsk cayennepeppar (15 kr för en burk)
olivolja
400 gram kideybönor (10 kr)
400 gram vita bönor (10 kr)
800 gram krossade tomater (10 kr)

Gör såhär:

Hacka löken, vitlöken, paprikan och zucchinin. Fräs i olivoljan och kryddorna tills de är gyllenbruna.
Tillsätt bönorna och de krossade tomaterna och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppra och ät tillsammans med bröd.

Smaklig måltid!

/ Ulrika

Palt

Det här är en av mina absoluta favoriträtter, den tar ganska lång tid att göra men den är super billig och det är verkligen värd all möda.


Palt är en mycket gammal rätt med anor i norraste Sverige.  Varianter som kams och kroppkakor finns på många håll i landet. Huvudbeståndsdelen är potatis och själva palten avnjuts alltid med lingonsylt och smör.

Tid: ca 2h

Portioner: 6st

Pris: ca 50kr

Ingredienser:

1kg potatis (6-12kr)

7-10dl mjöl

2 msk salt

250g fläsk (ca 40kr)

1/5 lök

 

  1. Börja med att skala och riva all potatis. Använd ett fint rivjärn och gärna en matberedare så går det fortare och är mindre jobbigt. Låt sedan all potatis rinna av antingen i en sil eller bara genom att lägga alltsammans på en tallrik som lutar lite.
  2. Medans potatisen rinner av kan du börja med att hacka löken fint och skära fläsket i små tärningar. Knaperstek det sedan tillsammans i en varm panna med lite smör eller olja. Fettet från fläsket gör dock så att det inte behövs alltid behövs extra fett.
  3. När fläsket är klart kan du ställa det åt sidan och låta det svalna. Ta nu fram din avrunna potatis och lägg det i en bunke. Blanda sedan ner mjölet och saltet tills det blir en jämn deg. Beroende på potatis sort varierar mängden av mjöl som behövs men degen ska bli ganska slät men klibbig.
  4. Nu är det dags att rulla palten. Mjöla händerna och ta sedan en klump paltsmet och rulla till en boll. Storlek på palten bestämmer du själv men lite mindre än en tennisboll brukar var bra. Rulla all smet och lägg på en ordentligt mjölad tallrik.
  5. När all smet är rullad är det dags för fläsket. Ta en palt och gör ett hål i. Fyll hålet med löken och fläsket och tryck sedan igen det. Fortsätt likadant med resten av palten.
  6. Koka nu upp vatten i en stor kastrull och salta. Lägg sedan ner palten försiktigt och se till att de inte fastnar i botten. Låt koka i ca 1h.
  7. Palt ska ätas varma med lingonsylt och smör. Lägg en klick smör på palten och låt den smälta.

 

Palt går utmärkt att göra vegetarisk, strunta bara i fläsket och löken. Att frysa in går också helt utmärkt och i kylskåpet håller de sig i 2-3 dagar. Har du kvar palt dagenefter blir den jätte god om du skär den i bitar och steker upp den.

Nää dt kanske inte ser så JÄVLA gott ut, men gör det i alla fall för det ÄR SÅ SJUKT GOTT!

/Sophie


Tacopaj

Tacopaj går mycket fortare än man tror att laga, och är dessutom jättegott. Äter man inte upp allt, kan man dela den i portionsstora påsar och lägga i kylen eller frysen!

Tid: 30 minuter
Portioner: 4
Pris: ca 150 kr

Du behöver:
2 dl vetemjöl
100 gram smör
400 gram köttfärs (ca 70 kr)
1 påse tacokrydda till köttfärsen (ca 15 kr)
jalapenos (ca 20 kr för en burk)
2 dl creme fraiche paprika och chili (ca 10 kr)
3 tomater (ca 10 kr)
Ost
Taco sås (ca 15 kr)

Pajdeg:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt lite vatten, och knåda tills degen känns bra. Låt degen vila en liten stund. Tryck sedan ut den i en smord pajform, förgrädda i cirka 10 minuter.

Fyllning:

Bryn köttfärsen, när den är nästan klar tillsätter du kryddmixen och lite vatten. Låt sjuda tills vattent dunstat bort. Tillsätt jalapenos. Lägg köttfärsen i pajskalet, bred creme fraichen över. Lägg sedan skivade tomater på och täck slutligen pajen med ost.

Grädda pajen i 10-15 minuter, eller tills osten smält och fått färg. Ät tillsammans med taco såsen.
Klart!
/Ulrika



Korv Stroganoff

Klassiker, jättegott.

Tid: ca 30 minuter
Portioner: 4
Pris: 30 kr

Du behöver:

400 gram falukorv (30 kr)
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
2,5 dl matlagnings grädde
Ris

Gör såhär:
Hacka löken  och skär falukorven i strimlor. Stek löken i smör, låt korven bryna en stund också. Tillsätt tomatpurén och späd med grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills det är klart. Servera tillsammans med ris.



/Ulrika

Svampmacka

Det här gjorde jag för några dagar sen till något slags mellanmål, och trodde att det skulle bli gott. Men det blev så himla mycket godare än vad jag trott, och gick jätte snabbt, så tänkte dela med mig. Är inget avancerat alls.

Tid: 15 min
2 portioner
Pris: ca 30 kr


Du behöver:

4 skivor rostbröd (en hel limpa, ca 20 kr)
ca 6 champinjoner (går ju minst lika bra med vilken annan svamp som helst, men champinjoner kanske är lättast att få tag på) (ca 15 kr)
Salt
Smör
Ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skiva campinjonerna och stek i smör,salta.
Bre mackorna, lägg på champinjonerna, ju mer, ju godare, och täck med ost.
Sätt in i ugnen i ca 10 minuter, beror lite på ugn, men tills osten är smält och mackorna lite rostade.

Hur gott som helst!
/Ulrika



RSS 2.0