Färs i form med rostade grönsaker



Portioner 3-4
Tid ca 30min

Ingredienser:
500g köttfärs (lamm, nöt, blandfärs)
1 dm purjolök
3-4 soltorkade tomater i olja
salt och peppar
tapenade
4 potatisar
1/2 squach
2 stora morötter
youghurt
en vitlöks klyfta

Gör så här:
  1. Salta och peppra köttfärsen. Strimla purjolöken och de soltorkade tomaterna och blanda ner i färsen.
  2. Olja en ungsfast form och tryck ut köttfärsen i den. Klicka sedan ut lite tapenade på.
  3. Skala morötterna och potatisen. Skär potatisen, morötterna och squachen i lika stora bitar och lägg på en oljad plåt.
  4. Stoppa in både plåten och den ungsfasta formen i ugnen på 175° i ca 20min. Plåten kanske behöver vara inne lite längre, det är bara att känna med en provsticka.
  5. Medans allt är i ugnen kan du göra såsen. Blanda bara vanlig, ej smaksatt youghurt med salt och lite riven vitlök. Smaka av. Klart!
Det här är ett jätte enkel recept som som vem som helst kan slänga ihop. Den går ocå att variera i all oändlighet, har du inte soltorkade tomater? Prova med feta ost eller varför inte oliver. Ta av vad du har i kylskåpet och låt fantasin flöda.

/Sophie

Kladdmuffins

De här kladdmuffisn receptet kan vara bland de bästa jag någonsin stött på. Det är inget fancy recept med en massa krångliga ingredienser, utan det här är bara hederliga gamla kladdmuffins. Hur som, så tycker jag att ni absolut ska testa det här! Lovar att ni inte bli besvikna!

Tid: ca. 35 min
Mängd: ca. 25 st kladdmuffins (eller 2 st kladdkakor)

Ingredienser:
4 ägg
6 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
200 g smält smör
(1-3 msk kaffe brukar jag lägga till)

Instruktioner:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda torra ingredienser och häll i. Tillsätt smöret. Gör ca. 25 st, grädda dem i
160 C i ungefär 25 min. Jag brukar kolla till den liet då och då under de 25 min för att vara säker på att jag får den riktigt kladdig. Servere med lite grädde eller vaniljglass, om du vill. Garanterad succe!

Tips! Man kan även använda samma recept till kladdkaka, men tänk då på att den här smeten då räcker gott och väl till 2 st kladdkakor. Om du bara vill ha 1 kladdkaka, halvera doserna i recpetet bara.

Pasta med kycklig och curry

Portioner: 2-3
Tid: 15 min

Pris: 56 kr

Ingredienser:
2 kycklingfiléer (Färska ca 40 kr, frysta är betydligt billigare)
1 paprika ca 6 kr)
1/2 purjolök (ca 5 kr/styck)
ca. 4 champinjoner (ca 5 kr)
pasta skruvar
ca. 1/2 msk curry
1,5 dl grädde
(kycklingfond)

Gör så här:
Koka pastan, så den är klar.
Hacka alla ingredienser, även kyckligen i lagoma bitar.
Lägg smör eller olja i en varm panna och börja med att steka kyckligen, lägg sedan i paprika, purjolök och champinjoner.
När allt i stekpannan börjar få en bra färg, strö över curryn så den hamnar hyfsat jämt över allt. Häll direkt efter på grädden, (och ca en matsked av den eventuella kycklingfonden,) rör om så grädden får en jämn gul färg.
När grädden har kokat upp och är varm, är det klart!
Rör antingen ihop pastan och kycking-curry-grytan innan du serverar, eller servera var för sig.

Smaklig måltid!
/ Ulrika

Kyckling och spenat lasagne

Portioner: 4-5st eller en veckas matlåda
Tid: ca 1h

Ingredienser

4 kyckling filéer

400g frusen hackad spenat

1 gul lök

5dl grädde

2dl vitt vin

Ett paket lasagneplattor

Kryddor

1 msk mjölk

1 msk mjöl

Riven ost


Gör så här:
  1. Skär kycklingen i smala strimlor, krydda med salt och peppar och kanske något starkt. Stek i stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Hacka löken och fräs i en panna, tillsätt spenaten och stek tills allt vatten är borta. Ställ även detta åt sidan
  3. Blanda nu vin och grädde och låt koka upp. Blanda sedan mjölet i kall mjölk och använd det till att reda såsen. Tjocknar inte såsen kan det behövas mer redning.
  4. Nu ska du lägga lasagnen. Varva sås, kyckling, spenat och lasagneplattor i en ugnssäker form och toppa med riven ost.
  5. Sätt in i ugnen på 225g i 20min(färska lasagne, 45min om plattorna är torra)
Tips! Den här lasagnen funkar perfekt att frysa in. Den funkar också utmärkt både som vardagsmat och om du vill bjuda någon på middag. Enjoy!

Pasta med curryräkor

Portioner: 2-3
Tid: ca. 30 min

Ingredienser:
300-400 g räkor med skal el.
150 g färdigskalade räkor
1/2 finhackad gullök
1 tsk curry
1 msk margarin
1 Strimlad paprika
2 skivade champinjoner
1/2 tsk paprikapulver
1/2 msk tomatpuré
1 dl mellangrädde
salt & grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Skala räkorna och hacka löken. Fräs curry och lök med margarin i en gryta under ett par minuter. Lägg i paprikan, svampen och paprikapulvret. Fräs en stund innan tomatpuren och grädden rörs ner. Koka på svag värme under ca 5-10 min. Koka under tiden pastan på vanligt sätt med lite salt. Låt pastan rinna av och slå upp den på ett varmt fat. Vänd nu ner räkorna i såsen. Rör om och häll den sedan över pastan. Färdigt att servera!

Tips! Man behöver inte, som ni kanske redan vet, följa recepten slaviskt. Rota lite i kryddhyllan och pröva er fram, allt är tillåtet!

Pasta Cicilano

Tid: 15 minuter
Portioner: 2

Pris: 52 kr

2 kycklingfileer (Färska ca 40 kr, frysta är betydligt billigare)
1 paprika (ca 6 kr)
1 rödlök (1 kr)
2-3 champinjoner (ca 5 kr)
2 dl grädde (eller creme fresh, om man vill vara nyttigare)
Penne pasta

Tärna kycklingfileerna och stek tills de är nästan helt klara. Hacka paprikan, champinjonerna och rödlöken och ha i det i pannan tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. (Vill man kan man även ha i en kycklingbuljong tänring, men det är inte nödvändigt, då man får spad från kycklingen när den steks.) När det är färdigstekt, häll i grädden (eller creme freshen), och låt det koka upp. Häll sedan i den kokta pastan i stekpannan, och blanda.

Klart!
/Ulrika

Välkommen

Hur många gånger har man inte ställt sig i köket, varit vrålhungrig, men inte haft en aning om vad man ska laga? Alldeles för många gånger tycker vi. Vi har däför valt att starta en blogg med enkla, billiga recept som inte tar för lång tid att laga.

Vi är fyra tjejer på Rudbecks gymnasium i Sollentuna som har valt att göra det här som vårt projekt arbete. Målet är att ni ska få användning av vår sida och de recept vi lägger upp. Vi har valt att främst rikta in oss på er som är studenter, men om det är andra som ser sig ha användning för vår blogg, blir vi bara glada!

Om ni hittar något här ni gillar eller ogillar får ni gärna berätta det för oss, skulle hjälpa otroligt mycket.
Hoppas vi ses och hörs! Kram

RSS 2.0