Lyxigt på nyår

Citronbakelser är blanddet godaste jag vet. Visst kan det kännas lite somrigt men vad gör det? Det är dags att bryta gränserna och vilken tid på året är inte bättre tid att göra det på än just nyår? :)
Dettga recept är snott från www.recept.nu vilken är en ypperligt bra sida där man själv kan kryssa i de kriterier som man själv vill ha. Just denna är både billig och god! :)



Antal portioner: 8
Färdigt på: 1 tim 45 min
Ingredienser
Pajdeg:
3 3 dl vetemjöl
1 1 msk strösocker
150 150 g smör eller margarin
2 2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 3 dl pressad citronsaft
5 5 st ägg
200 200 g strösocker
1 1 dl vispgrädde, lättvispad
Tillbehör:
rårörda svarta vinbär
ev lite vispad grädde

Pris: ca 40-50;-

Gör så här

1. Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn.

3. Om det blivit sprickor i pajskalet, pensla det med uppvispad äggula (så att inte smeten läcker ut).

4. Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa grädden lätt i en bunke. Vispa ägg och socker i en annan bunke så att det är ordentligt blandat - men inte för länge. Rör ner citronsaften. Sila smeten. Rör ner den lättvispade grädden i smeten. Fyll pajskalet och grädda i 130 grader varm ugn i ca 15-20 minuter tills massan stannat.

5. Servera citrontarten med rårörda svarta vinbär och eventuellt lite vispad grädde.

 

Tada!! Du är nu redo att imponera på dina gäster med världens kanske godaste nyårsdessert! ;)

 

//Kim


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0