Pepparkaksdeg

Efter förfrågan har jag letat upp ett bra pepparkaksrecept, för de som vill göra sin egen pepparkaksdeg. Detta recept är för cirka 12 stora eller 50 små pepparkakor.

2 timmar + vila över natten

Du behöver:

250 gram smör, rumsvarmt
2,5 msk pepparkakskrydda
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
0,75 dl vatten
8,5 dl vetemjöl
0,5 bikarbonat


Tillagning:

1. Rör ihop smör och kryddor i en bunke. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den varma vätskan över smöret och rör om. Låt det kallna.

2. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i bunken. Degen ska vara lös. Lägg plastfolie över degen eller lägg den i en plastpåse och låt vila i kylskåpet över natten.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta fram halva degen och kavla ut den tunt på lätt mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter i olika storlekar eller tryck ut önskade former och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ta sedan fram resten av degen och baka ut den. Grädda kakorna i 5-10 minuter beroende på hur tjocka och stora de är.

5. Ta ut kakorna och låt dem kallna på plåten. Garnera som små julklappar.
Smaksatta pepparkakor
Överraska med annorlunda smaksättningar. Blanda ner dem samtidigt med mjölet.
Med lakrits: Tillsätt 2 tsk lakritsgraunlat och finrivet skal av 1 citron.
Med chili: Tillsätt 1/2 finhackad röd chili och finrivet skal av 1 apelsin.


Kommentarer
Postat av: leesik

Kan inte ni lägga upp bilder på er när ni lagar mat?? Lite teknik med stekpannor och hur det hela ska gå till i bilder?? :D :D

2009-12-11 @ 21:55:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0