Palt

Det här är en av mina absoluta favoriträtter, den tar ganska lång tid att göra men den är super billig och det är verkligen värd all möda.


Palt är en mycket gammal rätt med anor i norraste Sverige.  Varianter som kams och kroppkakor finns på många håll i landet. Huvudbeståndsdelen är potatis och själva palten avnjuts alltid med lingonsylt och smör.

Tid: ca 2h

Portioner: 6st

Pris: ca 50kr

Ingredienser:

1kg potatis (6-12kr)

7-10dl mjöl

2 msk salt

250g fläsk (ca 40kr)

1/5 lök

 

  1. Börja med att skala och riva all potatis. Använd ett fint rivjärn och gärna en matberedare så går det fortare och är mindre jobbigt. Låt sedan all potatis rinna av antingen i en sil eller bara genom att lägga alltsammans på en tallrik som lutar lite.
  2. Medans potatisen rinner av kan du börja med att hacka löken fint och skära fläsket i små tärningar. Knaperstek det sedan tillsammans i en varm panna med lite smör eller olja. Fettet från fläsket gör dock så att det inte behövs alltid behövs extra fett.
  3. När fläsket är klart kan du ställa det åt sidan och låta det svalna. Ta nu fram din avrunna potatis och lägg det i en bunke. Blanda sedan ner mjölet och saltet tills det blir en jämn deg. Beroende på potatis sort varierar mängden av mjöl som behövs men degen ska bli ganska slät men klibbig.
  4. Nu är det dags att rulla palten. Mjöla händerna och ta sedan en klump paltsmet och rulla till en boll. Storlek på palten bestämmer du själv men lite mindre än en tennisboll brukar var bra. Rulla all smet och lägg på en ordentligt mjölad tallrik.
  5. När all smet är rullad är det dags för fläsket. Ta en palt och gör ett hål i. Fyll hålet med löken och fläsket och tryck sedan igen det. Fortsätt likadant med resten av palten.
  6. Koka nu upp vatten i en stor kastrull och salta. Lägg sedan ner palten försiktigt och se till att de inte fastnar i botten. Låt koka i ca 1h.
  7. Palt ska ätas varma med lingonsylt och smör. Lägg en klick smör på palten och låt den smälta.

 

Palt går utmärkt att göra vegetarisk, strunta bara i fläsket och löken. Att frysa in går också helt utmärkt och i kylskåpet håller de sig i 2-3 dagar. Har du kvar palt dagenefter blir den jätte god om du skär den i bitar och steker upp den.

Nää dt kanske inte ser så JÄVLA gott ut, men gör det i alla fall för det ÄR SÅ SJUKT GOTT!

/Sophie


Kommentarer
Postat av: karolin

man kan ha sirap och smör också!! mycket mycket godare till palten

2010-01-15 @ 13:25:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0